GVA 22/12/2015

 

Bijentelersvereniging Sint-Ambrosius organiseert imkercursus

 

“We hebben die diertjes nodig”

 

patrick van dyck

 

Voor imkers Dominic Van Bauwel (37) uit Boechout en Mark Naveau (61) uit Lier, beiden lid van de Koninklijke Bijentelersvereniging Sint-Ambrosius Boechout, is het antwoord op de vraag “to bee or not to bee” eenvoudig. Op hun imkercursus, die start op 14 januari, hopen ze zo veel mogelijk mensen met hun passie te kunnen ‘aansteken’.

 

Boechout, Lier

 

Elke twee jaar organiseert het bestuur van bijenvereniging Sint-Ambrosius een imkercursus. Onder de titel Start to bee trachten ze mensen te overtuigen lid te worden van hun vereniging om zo de bijenpopulatie mee in stand te helpen houden. Volgens Einstein zal met het uitsterven van de bij immers ook het leven op onze planeet uitdoven. “Of dat waar is, weet ik niet”, vertelt Dominic. “Maar als we alle producten uit de rekken van onze warenhuizen halen die rechtstreeks of onrechtstreeks verbonden zijn met bijen, dan blijft er inderdaad nog maar bitter weinig over.” Het belang van de bij kan volgens beide imkers niet overschat worden. “De bijenpopulatie vormt alleszins een prima barometer om aan te geven hoe het met ons milieu is gesteld”, vindt Mark. “Door de te hoge temperaturen zijn bijen nog altijd actief op zoek naar bloemen. Maar omdat ze die niet vinden, sterven ze veel sneller. Een jammerlijke zaak.”

 

“Geen voorkennis nodig”

De imkercursus bestaat uit tien theorie- en twee praktijklessen. “Iedereen is welkom”, benadrukken beide imkers. “Voorkennis is niet vereist. De cursus is beperkt tot maximaal 20 personen. Voor de cursus zelf betaal je 25 euro. We vragen wel ook een verplicht lidgeld voor twee jaar. Samen met de verzekering komt dat op 75 euro extra.” Iedereen die wil starten, krijgt van de vereniging een eerste bijenvolk voor 25 euro.

“Een bijenpopulatie bestaat in de zomer uit 40.000 bijen”, weet Dominic. “In de winter daalt dat aantal tot 15.000. Normaal betaal je voor zo’n bijenvolk 100 tot 150 euro. Iedere starter krijgt ook het peterschap van een ervaren imker.” De tijd dat een bijenvereniging alleen uit nerds of geitenwollensokkendragers bestond, ligt volgens het duo al lang achter ons. “Het overgrote deel van onze leden is amper 40 jaar”, legt Mark uit.

“Het zijn vooral mensen die begaan zijn met de natuur en gefascineerd zijn door de manier waarop zo’n bijenpopulatie leeft en communiceert.”

Het jongste lid is 30, de oudste Boechoutse imker is 96. “Al verblijft die in het rusthuis en is hij niet meer actief”, geeft Dominic toe. Dominic en Mark hebben elk veertien kasten.

 

Angstzweet

“In de zomer controleren we die om de tien dagen.” Zonder pak wagen ze zich zelden tussen de bijen. Angst om gestoken te worden hebben ze evenwel niet. “Bijen ruiken angstzweet en worden dan agressiever. Daar hebben wij geen last van.” En worden ze toch gestoken, dan is dat geen ramp. “Een bijensteek is goed tegen de reuma”, knipoogt Mark.

Voor de prijs hoef je deze hobby alvast niet te laten. “Een kast kost 100 tot 150 euro”, weet Dominic. “En voor 100 euro heb je een beschermpak en al het klein materiaal.”