Verslag algemene vergadering januari 2017

Verslag algemene vergadering 19/01/17:

 

Mark opende de vergadering en wenste iedereen een goed bijenjaar. Hij was zeer bij zo veel volk te zien op de vergadering, ook voor de keuring. Pierre Sanders had een assistente bij die moet praktijk ervaring kwam op doen.

Mark had het vervolgens over de verandering in het bestuur. Monique, Leo en Luc wilden er in alle vriendschap mee stoppen. Mark dankte hen hartelijk bedanken voor de vele jaren inzet en de vruchtbare samenwerking. Ze hebben een serieuze steen bijgedragen aan onze vereniging. Om ze in de bloemetjes te zetten kregen ze elk een pakje ontluikende krokussen. Hopelijk blijven ze nog vele jaren lid en blijven ze naar de vergaderingen komen. Om de vrijkomende plaatsen op te vullen heeft het bestuur enkele mensen gevraagd, dit kan volgens de statuten. Dirk Jamin en Joris Uyttendaele waren bereid mee in het bestuur te stappen.

De nieuwe voorzitter was voor heel het bestuur vanzelfsprekend, Mark. Johan Vanham werd ondervoorzitter en verzorgt de communicatie, Gaston blijft penningmeester, Dominic doet het secretariaat en onderhoudt contacten met de gemeente Boechout, Johan houdt contact met AVI. Dirk en Joris zullen spoedig meebesturen.

Het kasverslag van 2016 werd geprojecteerd en becommentarieerd door Gaston. Volgens geruchten zouden de subsidiegelden komende van de Vlaamse en Europese gemeenschap in de toekomst verdwijnen. Waardoor we de werking van de vereniging zullen moeten aanpassen. Sprekers moeten ook betaald worden.

Alle EU landen werden in 2016 gevraagd een telling te houden van de ingewinterde bijenvolken om zo de subsidies de volgende jaren te verdelen. Door jullie werden 246 ingewinterde volken opgegeven, niet elk lid had dit gedaan. Geëxtrapoleerd naar het volledige ledenaantal werden er dat voor Biebond Boechout 444.

Johan Vanham vroeg de aanwezigen naar gewenste onderwerpen voor de volgende vergaderingen.

Op 11/02 rond 10u gaan we aan de slag aan de containers in het Schootsveld aan de Fortbaan in Wommelgem. Er moet onder andere nog vloer in de containers gelegd en de buitenkant bekleed worden. Het hout wordt door de gemeente Wommelgem voorzien. Voor de middag kan er iets geregeld worden om te innerlijke mens te versterken. Velt heeft op het Schootsveld 40 volkstuintjes, er werden 75 fruitbomen allerhande aangeplant, wij hebben er 100 sporken langs de gracht gezet. In het nabije kerkhof staan tamme kastanjelaars en er zijn lindeboomdreven alom. Een goede dracht het jaar rond. Het tot stand komen van deze stand is al 2 jaar bezig. Politiek is niet simpel om mee te werken. De gemeente Wommelgem komt kijken. Voor praktijkvergaderingen worden er 3 kasten van de vereniging gezet. Praktijk naar vraag van de leden. Imkers die er ook bijen willen houden op de 6 overige plaatsen mogen zich melden bij Dominic. Bijenras maakt niet uit, naar de toekomst toe gaan we dat nog bekijken.

Werken nabij de bijenstand Frythout in Hove zijn ook al gestart, een haag rond om rond, en wegen werden aangelegd. In 2018 wilt men er starten, Hove wilt het lokaal bouwen. Ook Hove krijgen kasten van den bond om oefenlessen te geven

Dit jaar is er geen teerfeest in februari omdat er verschillende ander activiteiten zijn zoals waswafelen en logen. Ook op 25/02 kan je bij Dirk Jamin logen, Meylweg 34, 2550 Kontich. Best afspreken 0495 541 495. Rompen worden pas op einde van de dag geloogd.

Normaal kan je zelfbedruipend worden qua was. Als je nieuwe was koopt deze ramen markeren bij gebruik. In honingzolder merk je het niet, in broedkamer heb je wel een effect, krijgen hagelschot broed en propolis kleur omdat bijen er enkel over lopen. Slechte was wordt door Peter de Moed teruggenomen.

Dan was er taart en gebak van de hand van Ivo Goos , René Vandeweyer en Mark Naveau. Honinggebak wordt normaal pas gekeurd op het einde, maar dan zouden we er niet van kunnen genieten tijdens de pauze.

Na het smikkelen en smakkelen gingen we verder. We houden u niet tegen als u bij volgende vergaderingen gebak wil meebrengen!!!!!

Gaston was langs Frans Emmens zijn zoon geweest. Huis moet leeggemaakt worden. Naast was ook andere dingen gevonden op zijn zolder. Willy heeft gevraagd om op de zolder mee te komen opruimen. Gegadigden, er staat nog een inox slinger, zoals die van den bond, voor 3 ramen die mag weg voor €175. Doos met riemen, steker, ramenheffer etc., neem contact op met Gaston. Mogelijk ook een motorslinger. Na Frans zijn opname, is er al 4 keer ingebroken.

“Nu iets anders, zei Gaston. Een Imker in Zichem behandelt er met oxaalzuur, maar niet druppelend of vernevelend. Een demo volgde. Met een 60ml spuit bracht Gaston water in een verhit koffiezetverwarmings-element, water wordt zo stoom en krijgt een volume x1000. Er wordt maar 16gr oxaalzuur gebruikt per liter water in deze oxaalzuuroplossing. Al 6 jaar past deze imker dit met succes toe en heeft sinds dien geen volkeren verloren.

In een kast met 40 liter inhoud is maar 20 liter vrije ruimte, hiervoor gebruikt hij 20ml oxaalzuuroplossing. Hij doet dit na het slingeren van de linde 6 keer, om de 3 dagen. Mijten kruipen terug in broed om de 4 dagen. Broed is 14 dagen gesloten, door dit 6x te doen overlap je alles.

Kostprijs €40 alles samen, diode + koffiezetverwarmingselement, met hittebestendige siliconedarm van Peter de Moed. Is gemakkelijk te maken.

Gaston ziet andere behandelingsmethode. Na de moer 15 dagen op te sluiten, ze op arrest raam zetten. Na 9 dagen worden de larvencellen gesloten. Op dag 24 is alle broed uitgelopen en willen alle mijten in broed op arrestraam kruipen Dit gesloten arrestraam zonder moer of bijen in diepvries steken of direct afsmelten. De overige 10% mijten behandelen we in de 2e helft van september 6 maal om de 3 dagen dan gaan we winter mijtenvrij in. Preventief best toch adembescherming dragen ook al is het oxaalpercentage zeer laag. Van dit toestelleke bij bevriende imker, is niks wetenschappelijk bewezen. Ieder moet voor zich zelf uitmaken zij/hij hiermee wilt werken. In de bond willen we er een aantal gezamenlijk in elkaar knutselen tijdens een praktijkvergadering. Aanbevolen!

Koffiezet van 12 en 24V bestaat ook voor op verplaatsing met batterijen

Wntersterfte bijenvolken, als koude aanhoudt zullen kleine volken sterven. Rond Mol veel sterfte. Als er volken te koop zijn graag melden via biebond.

Honingkeuring: Pierre Sanders gaf enige toelichting. Een vuiltje en zichtbare luchtbellen geven minpunten. Pekelharing-en pastachoco potten mogen niet gebruikt worden. De geur gaat er niet uit en zet zich over op de honing. De afvulhoogte moet bij alle 3 de honingpotten even hoog zijn. Bij hergebruik van glas best een nieuw deksel nemen. Etiket moet prefect zijn. Hierop met vermeld staan; ”Belgische honing”, een lotnummer, naam en adres van de imker, houdbaarheidsdatum of ten minste houdbaar tot einde 01/2018, of tot 22/01/2018. Bij een landelijke keuring moet alles volgens het boekje. De aangeboden honing kwam bijna allemaal uit zelfde streek. Weinig afwijking, beetje citrussmaak.(Pierre Sanders was er vorig jaar ook aangenaam verbaasd van.) Was: Enkel zegelwas insturen, de vorm moet gaaf zijn, volgende keer beter. Was die niet geurt, bevat mogelijk veel paraffine.

Gebak kon niet beter, was echt top! Hij had vorig jaar in Engelland 26 honingcakes moeten keuren.

Er waren slechts 4 inzendingen met 10 punten, door enkele aftrekpunten misschien.

 

 

Uw verslaggever,

 

Johan Van der Veken